Câteva idei de protest online

O sa va spun din capul locului convingerea mea: protestele romanesti online sunt actiuni jalnice si nu aduc nicio schimbare. Romanii sunt lasi prin definitie si prefera gargara pe internet unui protest real legat de  “fondul clasei”-de exemplu, care se colecteaza cu sârguinţă pe tot cuprinsul patriei, desi practica este ilegala. Nu ma refer aici la parintii cu bani, pentru ca multi din ei nu au simţ civic, fiindcă daca-l aveau, nu ar fi putut sa fure  acumuleze atat de mult. Eu vorbesc de parintii saraci, cu multi copii, care traiesc la limita disperarii si la care “fondul clasei” inseamna hrana familiei pe trei luni.

Sa revenim. In ultimii 22 de ani m-am convins de cateva abilitati forte ale rromanului, caruia ii place:

-sa aduca si sa aplaude minerii

-sa accepte pensionarea la varste aproape fragede

-sa traiasca din concedii medicale si alocatia copiilor

-sa se incapataneze sa stea la bloc, desi intretinerea e uriasa

-sa nu munceasca pamantul

-sa fure de la serviciu cat poate

-sa bage gardul in gradina vecinului

-sa mearga la pomeni de orice fel

-sa NU ceara chitante de la biserica

-sa tolereze tiganii, hackerii si gastile de cartier

-sa bage banii in fundul progeniturilor care nu invata, pana la varsta cand aceste pot fura singure

N-o sa vedeti multi romani care sa fie fermi si verticali si care sa aiba curajul sa-si exercite drepturile fundamentale in comunitatea la care contribuie cu bani. Daca ar fi asa n-am mai vedea (sau auzi) despre :

-vecini care pun zarzavat in gradina blocului

-gospodine care scutura mizeria pe balcon

-manele la ora 1 noaptea

-parcari in spatiile de joaca

-idioti care-si lasa cainii sa se cace pe strada

-crescatori de pisici la scara blocului

-firme care sparg zi si noapte orice strada nou asfaltata

-borduriada si tiganiada nesfârşită

-tigani care fac nunta in intersectii

-adolescente care scuipa pe strada si isi baga “p*la” la fiecare zece cuvinte

Mai nou, romanul si-a regăsit latura filantropica si revolutionara si lanseaza sau propaga mii de actiuni de protest online. Pe FaceBook este aglomeratie de proteste si “cauze”, care mai de care mai nastrusnice. Nu neg faptul ca sunt si multe campanii, bine gandite, cu mesaj clar si transparenta totala, care devin  actiuni caritabile eficiente si concrete. Eu ma refer aici la porcariile care apar zilnic in online, tradand frustrari si zbateri absurde ale unor indivizi care nu au altceva mai bun de facut.

As putea pune pariu ca 99% din utilizatorii FaceBook si Twitter habar nu au ca toate cauzele alea stupide la care dau “Like”, nu sunt  lansate, de fapt, pe facebook, ci pe un site afiliat si ca multe din ele sunt glume proaste lansate de niste copii isteti in general, dar prosti-bâtă la scoala!

Astazi m-am gandit si eu la cateva idei de cauze sau proteste online:

 1. Ajutati sfânta troiţă din Cucuietii din Deal. A fost diagnosticata cu coscoveli grave ale picturii si are nevoie urgenta de operatie
 2. Spuneti “STOP-VERDE-REGULAT” circulatiei masinilor pe partea dreapta. Acest abuz, care dureaza de paste o suta de ani, trebuie sa inceteze!
 3. Astazi lansam campania sociala cu generosul titlu “Pupic la buric”. Aceasta actiune NU se adreseaza mamelor care vobesc si scriu in diminutive idioate despre primul si ultimul lor copil, ci ajutorarii “parapantelor” de pe centura. Banii stransi vor fi folositi pentru operatii de albire de anus, absolut necesare practicarii acestei nobile meserii.
 4. “Hai ca mai scriu o carte” – actiunea online de incurajare a piţipoancelor din lumea tabloida sa-si lanseze cate o carte de memorii. Chiar daca memoria lor este la fel de exersată precum cea a gainilor pitice, mici si mijlocii.
 5. “Un trusou pentru fiecare rroman”. Aceasta campanie cu titlu generos se adreseaza unui segment interesant al populatiei: tinerii sub 13 ani care doresc sa-si intemeieze o familie, mo! Banii colectati vor fi impartiti in mod egal însurăţeilor care, însumat, nu depasesc 26 de ani. Să mâncă şî gura lor ceva, sclipitorule dă chiparos!
 6. “Dati tigari la elevi”-protest online impotriva abuzurilor comise de scoli impotriva amatorilor de mahoarca si etnobotanice. Cerem ca WC-urile scolilor sa devina “zone libere” de inhibitii. Deasemenea, dorim eliminarea afiselor discriminatorii afisate la magazine: “Nu servim tigări si bauturi alcoolice tinerilor sub 18 ani!”.
 7. “Donne-moi s’il vous plaît!”. O campanie care NU se adreseaza cersetorilor, ci gospodinelor si gospodinilor pensionati sub varsta de 50 de ani. Prin aceasta actiune dorim sa obligam Guvernul sa mareasca pensiile de boala lunga si ajutoarele la incalzire. Banii ramasi vor fi folositi la coafor, tu! Ca nu pot merge nearanjată, dragă, la nuntă!
 8. “Spuneti DA legalizarii şpagii din spitale”- o campanie generoasa venita in sprijinul corpului medical, lovit crunt de masurile de austeritate ala indolentului de Boc. Estimam o crestere a calitatii actului medical si o scadere a numarului de feşe uitate in burtile celor operati.
 9. În sfârsit, o campanie dragă mie: “Propunem ca ziua sa se mareasca la echivalentul a 14 zile actuale”. Prin aceasta masura geniala, as putea spune cu modestie, Guvernul ar rezolva toate nemultumirile sindicatelor: salariile. Pentru că, nu-i asa ca n-ati sesizat ideea? Azi ar fi zi de “avans”, maine zi de “lichidare”, iar noi am sta din chenzina in chenzina!

Hai să fim sănatoşi!

6 Responses to Câteva idei de protest online

 1. Crezi tu ca nu aduc nmk bun ? Priveste aici si spune-mi parerea ta. S-a meritat munca omului cu blogul si forumul ? S-a meritat sa ma iau de gat cu cei mari si puternici, Sa ma lupt cu morile de vant ?

 2. culaie says:

  Nimeni nu vrea sa se lupte, asa ca hai sa ramana totul la fel. Nu asa se produc schimbarile.

 3. StafidutZ says:

  Suntem JALNICI, ne multumim cu NIMIC, nu suntem in stare sa iesim in strada sa ne cerem drepturile cum o fac altii, nu bagam in seama “micile chestii” care ne distrug traiul in tara, preferam sa fugim inalte tari sa muncim… !

 4. neonu says:

  Lasand la o parte rezultatele, principalul avantaj al protestelor online il reprezinta viteza cu care circula informatia. In schimb esecul protestelor organizate fie ele in on sau off se datoreaza si lipsei de solidaritate a romanului, el e invatat sa rabde si sa se descurce plecand capul.

 5. culaie says:

  Viteza cu care circula informatia ar fi relevanta intro tara araba, unde cenzura si represiunea sunt dure. La noi, protestele online denota neputinta/impotenta romanului de a actiona concret, fara sa se vaicareasca de frica.

%d bloggers like this: