Televiziunile vâlcene faţă cu recţiunea

Ziariştii locali sunt dereglaţi/In ultimul timp mi-este din ce în ce mai greu să citesc un ziar local sau să urmăresc  posturile locale de televiziune. De cele mai multe ori, ziariştii locali comit nişte impolteţuri atat de mari încât cu greu reuşesc să mai prind esenţă articolului sau emisiunii.

Din trei staţii locale TV  cel puţin doya reprezintă câte o formatiune politică. Emisiunile sunt, făra deosebire, seci, searbede şi plicticoase, desi mai toate se fălesc cu scopul de a rezolva “agenda cetăţeanului”. Aceeaşi ziarişti, mutaţi printr-o rocadă stupidă de la unii la alţii fac acelaşi tip de emisiuni, mereu şi mereu. Timpul lor parcă a amorţit şi nimic din lumea asta nu ar putea să-l pună în mişcare.
La orele 16:00 gaseşti pe post fie un comandant de Poliţie, fie un şef de ambulanţă, explicând fără încetare aceleasi informaţii inutile şi arhicunoscute.
La orele 18:00 pe toate posturile ţipă la noi nişte crainice alergate,  lovindu-ne timpanele cu ştiri trase la xerox: aceleaşi incendii, un violator sătesc, procesul APIA contra naturii, interviu cu eminenţa sa directoreasa de la spital sau interesanta şefă de inspectorat scolar.

La 18:30 se deruleaza zilnic aceleaşi reclame stupide, create intr-un PowerPoint vechi, despre aceleaşi 10-15 firme care platesc, liber sau nu, reclame la postul respectiv. Vedem tractoare şi betoniere, alături de  unităţi de alimentaţie publică, urmate cuminţel de anunţuri despre giganticele proiecte ISPA ale primăriei, veşnic nefinalizate, dar absolut de interes larg.

La 19:00 se dă startul unor emisiuni demne de  Prime Time. La staţia din vale un băiat netuns cheamă invitaţii prin rotaţie, de la putere şi de la opoziţie, apoi o seara telefonică cu Don Primar, în care acesta se preface că ascultă doleantele norocosilor care apucă un telefon în direct cu el.
La altă staţie, apare un nene cu voce pierită şi groasă, care-şi dă ochii peste cap în timpul întrebărilor, părând că ştie răspunsurile înainte de a pune intrebarea. Pe acesta îl vedeam mereu ieşind din prefectură de fiecare dată cand a fost la vreun miting. Fie avea birou acolo, fie este un obişnuit al casei. Sau poate un fost securist devenit formator de opinie.

Aseara, am urmărit emisiunea Criterii moderata de un domn pe care, în general, îl şi citesc. Nu sunt mereu de acord cu tonul sau tenta discuţiei, însă aseară mi-a atras atenţia unanimitatea cu care se desfiinţa ideea de miting în Râmnic. În direct, domnul viceprimar bătea câmpii cu graţie, secondat de un invitat, pe care l-am mai vazut parcă moderând emisiuni la televiziunea “concurentă”.

In esenţă, toţi participanţii de aseară erau catalogaţi ca fiind manipulaţi şi cu creierele spălate de un nene de la PNL central şi de alt nene cu mustaţă, senator al unui colegiu local. Viceprimarul insista pe caracterul speculativ al mitingului, iar moderatorul se întreba dacă elevii de liceu, minori încă, au voie să participe la astfe de acţiuni. Se punea problema de a contacta un avocat specializat în drepturile copilului, să vedem cine este vinovat de această manipularea odioasă. Eu m-aş întreba mai degrabă de ce aceşti elevi sunt buni să meargă la cimitirul eroilor, duşi cu forţă de şcoli şi la mitinguri de protest nu. De parca lor le-a dat ţara asta tot ce e mai bun: părinţi plecaţi cu anii şi bunici depăsiţi de nevoi.

Nu am mai avut răbdarea să-i urmaresc până la capăt, deoarece m-a exasperat repetarea cu obstinaţie a expresiei “Păcat!”, unica concluzie pe care o avea viceprimarul faţă de evenimentele “grave şi periculoase” de la Vâlcea. Invitatul cu plete al emisiunii, puţin exagerat în argumentaţie, a vazut doar o pancartă idioată pe care scria: “Privatizarea ucide!” şi i-a fost de-ajuns sa conchidă foarte mândru că mitingul din oraş este de factura comunistă. Adică elevi care n-au avut tangenţă cu sistemul comunist se lasă manipulaţi de către USL, o alianţă malefică cu înclinaţii stahanoviste.

Nu cred ca i-a trecut cuiva prin cap aseară, că există şi oameni simpli, făra de partid, care au ieşit în stradă, sătui pur şi simplu de atăta mitocănie şi atâtea insulte aduse public de preşedinte şi membrii PDL din parlament şi Guvern. De la pensii şi salarii nesimţite, la o naţie de pomanagii, la invitaţii de a pleca din ţara oamenii au indurat toate mizeriile asezonate cu măsuri punitive care n-au adus nimic în viaţă sociala a românului. Românul trebuie să uite mizeria de vot la legea pensiilor, furtul şi atitudinea mitocănească a unei “ţaţe” care numără din doi în cinci, precum şi Codul Muncii servit rece, la comanda unui grup american de borfaşi nemulţumiţi de drepturile prea europene ale muncitorimii româneşti.

Cu alte cuvinte, PDL-istii şi trompetele lor locale încearcă să terfelească pe oricine ar îndrăzni să îl injure pe Basescu iar, dacă asta nu reuşeste, să treacă la ameninţari, deocamdată îndreptate împotriva partidelor suspectate. Pentru participanţi, evantual o anchetă socială comandată de moderator sau viceprimar, care să ia măsuri de protecţie a minorilor de liceu.

Sunt curios ce vor mai zice aceşti teoreticieni locali dacă m-aş duce la mitingul de azi împreună cu copilul meu de 12 ani. Ar face plangere împotriva mea pentru “rele tratamente”? Pe ce bază şi-ar permite? Le-am lasat un mesaj pe FaceBook pe care l-au şters rapid, pe pagina lor unde comentariile şi spiritul liber al reţelelor de socializare sunt călcate în picioare, pentru că ziariştii locali, unii din ei, sunt paranoici. Nu suportă criticile şi recurg la cenzură chiar dacă limbajul este civilizat. O să revin cu o postare despre limbajul exagerat al ziariştilor locali, ca o consecinţă a îndelungatei simbioze cu personajele publice vâlcene care le dă curajul de a se trage de şireturi şi a fi maliţioşi. Poate modelul lor este Mihai Giurgea, cine ştie?

Ca o concluzie firească a lucrurilor, moderatorul emisiunii a scris astazi un articol despre ce criterii trebuie să îndeplineşti înainte de a merge la un miting anti Băsescu. Acest articol încearcă subtil şi tăios să acrediteze ideea că dreptul la libera expresie ţine de locul de muncă, de diploma universitară aşa cum şi prefectul ţâfnos al vâlcenilor îşi permite sa jignească şi să refuze intrarea la audienţe a unor amărâti de ţărani care i se par lui că put. Şi asta fără ca cineva sa-i dea o replică sănătoasă şi să-i aducă aminte că el este platit din banii acestor oameni.

Comments are closed.

%d bloggers like this: