Scrisoare către administratorul de reţea

Dragă sysopuLe, bunuLe root, bă Admine,

Mi-am amintit ca anul ăsta implinesc 18 ani de cand am pipăit prima oară un Linux Slackware chior, in linie de comandă și fără click-aici, click-acolo și atunci mi-am zis ca cine stie sa umble cu așa ceva este un mare grozav, benga, să moară faptele mele. Am crezut atunci, cand Windows 3.11 for Workgroups abia apăruse, că mașinăriile minune, cu tastaturi și monitoare, ne vor ușura teribil viața. M-am înșelat amarnic . Te nașteai Tu: administratorul de rețea. Cu stângăcii vizibile în Linux, cu bâjbâieli continue, sufocat în reteaua aia rudimentară care nu prea mergea, ai pornit la drumul spre mărire.

După 18 ani credința mea in tine a murit. Tu ai crescut, ai devenit abil și experimentaț iar armele cu care te joci acum nu mai sunt jucării.

Iți scriu, dragă PowerUserule, doar ca să-ți amintesc câteva lucruri simple pe care, de la înălțimea la care te-ai cocoțat, nu le mai vezi:

  1. Unii din noi ne chinuim zilnic să facem lucrurile să meargă, să aducem un plus de valoare, să creăm lucruri palpabile, bani adevarați și pentru acest lucru avem dreptul la o minimă şi promptă considerațiune. Schimbarea unui hard-disk nu aduce plus de valoare în nicio cooperativă de producţie iar excesul tău de “aflare în treabă” nu ne ajută cu nimic. Nici plimbarile importante din departament în departament nu aduce. Ne încurci, omule!
  2. De multe ori țipăm după fundul tău, pentru că domniile vostre supreme aveți butonul magic cu care ne filtrati, para-filtrați, ne exasperati cu un milion de setări proxy, sharinguri SAMBA, liste interminabile de acces și Dumnezeu știe ce alte bazaconării tipice noii meserii alese de tine: networkingul. În timp ce noi ne uscăm de dorința de a te avea prin preajmă nu putem accesa un amărât de site de specialitate, nu putem primi pe email ultima modificare a modificării proiectului și ne umilim prelung și prea-aplecați pentru un mic și decisiv ajutor ceresc de la tine. Eşti degeaba, frate!

“Iartă Doamne switchul de la ușă și nu-l lăsa să moară, acum și în vecii vecilor, cu mila bunului admin, Amin!”

  1. Te încăpățânezi să ne convingi că am avea nevoie disperată de prezența ta maiestoasă şi te bucuri copios de ignoranța celor “țâșpe” colegi ai nostri care cred ca Wordul este un sistem de operare pentru “aipeduri” iar Firefox este o vulpe care halește găini flambate și care (utilizatori) te convoaca solemn la fiecare pornire sau oprire a calculatorului, căci le convine să dea vina pe tine pentru orice le iese rău la serviciu, oferindu-ți în schimb șansa ca tu să te urci pe umerii și spinările lor deja curbate de atătea plecăciuni și alte pupături dosite și să proclami o a doua venire a lui Iisus, o noua crucificare pe altarul plăcilor de bază, a surselor și procesoarelor făcute pe vapor, fără de care nimic n-ar mai exista şi lumea ar intra într-o noua glaciaţiune. Ia-ţi un job, amice!

Te implor  bunule sysadmin, root-ule indispensabil, apucă-te de ceva util, alfabetizează-ţi userii și vindecă-le dependența pe care le-ai cultivat-o ani la rand, eliberează birourile de la fisc, prefecturi, primării, biserici sau bănci, rupe barierele cu care singur te-ai închis şi ieşi la o bere cu puținii prieteni care ți-au mai rămas. Te cautăm noi, dacă mai avem nevoie de tine!

LASĂ-NE!

Un utilizator umil.

PS: Nu avem nevoie. 🙂

One Response to Scrisoare către administratorul de reţea

  1. Pingback: Sunt un strigăt de iubire | Noaptebunacopii's Blog

%d bloggers like this: