Autorităţile locale şi saiturile #1

Poate aţi fost vreodată nevoiţi să căutaţi o informaţie publică, pe un site al unei autorităţi locale. Să zicem, de exemplu, că vreţi să intraţi pe siteul Consiliului Judeţean Vâlcea, să vedeţi nişte date de contact, nişte hotărâri, orice!
In acest caz, înarmaţi-vă cu “oareşce” rabdare, un pachet de tutun sau gumă (pentru nefumători), că o să aveţi mult de furcă.
Intrăm pe site si vedem asta:

Capture

Câteva greşeli de design care încurcă vizitatorul şi arată că acest site este vechi şi construit de cineva cu cunoştiinţe foarte slabe de webdesign:

  1. siteul este făcut în HTML pur, nu cred că autorul s-a gândit vreodată să folosească nişte tabele ascunse pentru aliniere sau să îşi creeze un fişier de stiluri CSS, astfel încât fonturile să fie omogene
  2. nu exista o paginaţie corectă, meniurile sunt nealiniate, sunt redundante şi plasate prost. Nici nu cred că s-au gândit să pună meniul în partea superioară şi datele de contact într-o pagina dedicată, cu tab de meniu dedicat.
  3. logoul putea fi mai lat si puţin mai îngust, astfel încât titlul siteului să fie inclus in poza logo
  4. caseta albastră, o cutie derulantă probabil împrumutată de pe net, făcută in javascript, este aiurea poziţionată. Nu interesează pe nimeni, la prima vizită ce hotărâri s-au mai luat sau cât mai sunt amenzile. Casele serioase îşi creează o secţiune dedicată de informaţii calde, cu tab dedicat tot în meniul de sus. Care acum este pe la mijloc.
  5. harta aia din mijloc, împopoţonată cu un colaj de poze ilizibile din judeţ putea să nu existe. La fel şi caseta centrală, cu programul de lucru (facut doar pentru pensionari şi casnice-altfel cine lipseşte de la serviciu ca să se ducă în audienţă la orele alea incredibile?) trebuia să se gasească in sectiunea povestită deja la punctul 1.

Mergem mai departe şi dăm un “click zăbavă” pe linkul de prezentare a Consiliului, în meniul din stânga, care este deja al patrulea pe pagina principală.

Capture

Hopa! Am intrat la vecina şi am gasit-o în furou! Aici tot layout-ul se schimbă brutal, un alt programator destoinic s-a gandit aşa:

  1. sa pun un meniu, alt meniu decât în pagina principala, dar să fie mare. Mare şi lat cât ne ţin pe noi ecranele. Să faci scurtă la mână până plimbi “mousul” la linkul dorit.
  2. să pun pozele şefilor-accept, dar să se schimbe prin părţile esenţiale câte ceva. Şi s-a schimbat că pozele sunt puse ierarhic, ca la Biroul Politic PCR şi aliniate în tabel. Bun, bun, dar am uitat să scot bordurile, căci la vârsta  noastră crudă, n-am învăţat să scoatem porcariile alea embosate din HTML 2.0 din 1995. Başca, nu s-a gândit să pună taguri speciale, măcar să pună nişte linii subţiri, uşor de privit.
  3. bine că fontul a rămas, căci cine nu iubeşte până la lacrimi “Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 16px”, trăiască naşul mare şi bănos!
  4. meniul suplimentar, ăla gri, nu putea să fie inclus sub formă de submeniu, legat de cel principal? Care principal, ăla de pe prima pagină sau ăsta, că deja avem doua!
  5. nici aici n-ai să vezi măcar o vagă încercare de a crea un fişier dedicat pentru stiluri iar în sursa paginii gasim o ditamai sectiune “de mână” <style type=”text/css”>, bla, bla. Dar Arialul rezistă!

În sfârşit, deşi sunt multe prostii de comentat aici (de exemplu unele autorităţi au link in casetă, altele în meniul principal) ne oprim la cea mai utilă informaţie posibila: harta judeţului, căci suntem judeţ turistic şi vrem ca hoardele de străini să vină la noi, să se împiedice la fiecare pas de cate un hotel de 5 stele, iar informaţiile trebuie să curgă în valuri.

Păi, harta judeţului este doua! Una interactivă şi alta digitală. Adicătelea, cu una pot să mă plimb virtual (vezi să nu!) şi cu alta merg rapid la primăria Tetoiu, să aflu cand este la servici doamna de la certificate. Dar n-am noroc, căci una este făcută de un “pictor” cu răbdare de fier şi tehnologie din 1995, cu regiuni clickabile de unde te teleportezi într-un tabel cu nişte nume şi numere de telefon. Aici am o mare observaţie de bine: omul a pus tabel cui margini fine, rotunjite (acadeluţe albastre) şi a pus şi fundal în tabel. Bă, eşti nebun? Un salt de minim 10 ani de tehnica!

Capture Capture1

Bravos, monşer!

A doua hartă este de fapt un link personalizat (luat din bara de adrese din map2web.eu) care te trimite la naiba şi se încarcă dacă ai noroc de vreme bună. Nici măcar o idee de inventivitate, nişte API-uri gratuite de la Google, o hartă mai acătări de la Bing? Ce naiba sunt pokemonii ăştia?

Domnule vebdizainăr, dacă vrei niţel ajutor îţi stau la dispozitiune câteva ore să-ţi explic ultimele tendinţe de iarnă-vară în materie de usability. Lasă un email pe adresa din pagina de contacte protejate şi la o bere îti pot da cateva ponturi gratis, astfel încât, în scurt timp să avem şi noi, plătitorii de taxe, un loc de informare decent, complet, elegant, modern şi (dacă este posibil) european.
Ne facem de râs şi ne mirăm de ce populaţia urăşte autorităţile locale. În afară de taxe şi măsuri inutile (curăţarea oraşelor de câini ar fi una utilă, dar nu cred că apucăm noi), şi haina cu care vă prezentaţi activitatea provoacă sentimente rele, dacă nu lehamite!
PS: oare aş fi considerat obraznic dacă aş  întreba cum găsesc şi eu un link către OCOTA? Astă vară le-am dat 1000 lei pe două hârtii, măcar o cale rapidă de comunicare cu ei aş vrea. Ar fi posibil un asemenea lux?

Comments are closed.

%d bloggers like this: