Cum scapi de ştirile exclusive care te trimit pe pagina de Facebook a unui ziar online

CaptureMai nou, o serie de publicaţii online au inceput să pună ştiri pe paginile lor, dar pe care nu le puteti citi decât aprobând o aplicaţie pe Facebook. Adică, dai un click pe ştire şi, fără avertisment eşti redirecţionat pe pagina oficială a ziarului de pe Facebook, prin intermediul unei aplicaţii căreia trebuie să îi dai acces la pagina ta.
Dacă faci asta se întâmplă mai multe lucruri dubioase:

  1. în primul rând vei da acces la datele tale de pe Facebook  unor publicaţii care îţi vor scrie ştiri pe timelineul tău. În acest fel vei face reclamă gratuită acestora.
  2. publicaţiile îşi vor face trafic de două  ori: o dată pe pagina oficială şi a doua oară pe Facebook, ceea ce nu este chiar corect, căci vor încasa bani din două părţî pentru acelaşi articol

Metoda asta seamănă teribil cu ceea ce fac medicii din spitalele de stat, care primesc “dreptul” de la pacienţi în spital (unde deja primesc salariu) şi apoi îi cheamă pe aceştia şi la cabinetele personale, unde încasează taxa de consultaţie, de multe ori fără chitanţă.

Zoso propune o soluţie simplă pentru a nu le face jocul murdar acestor publicaţii, în goană nebună după likeuri şi reclamă gratuită, dar aceasta nu rezolvă problema clickului dublu, pentru ca deja ai dat “allow” la aplicaţie şi le-ai dus un vizitator.
Iată o soluţie simplă şi cu efect îndelungat.
În Internet Explorer, la Tools-Options-Security se adaugă siteul cu pricina în Restricted Sites, operaţie care va împiedica orice script de pe pagina ziarului cu pricina să fie executat in browserul vostru. Implicit şi javascriptul care se ocupă de redirecţionare va fi blocat. Pam, Pam!
Pentru cei care folosesc Firefox sau Chrome, operaţiunea se poate face prin instalarea unui add-on sau extensie, IE Tab, apoi se introduc manual siteurile respective în lista automată a IE Tab sub forma: http://site.ro/*, ca să fim siguri că orice subpagină din acel site va avea aceeaşi soartă.
Orice script blocat va genera o notificare ca în poză şi ştirea se poate citi direct pe pagina publicaţiei, fără a mai fi plictisiţi de redirect către aplicaţii de Facebook.
Spamul nu este legal, iar banii făcuţi în acest mod sunt ilegali.
Baftă

Later edit:
Metoda are şi un mare dezavantaj. Veţi pierde protecţia oferită de Adblock Plus atunci când veţi naviga pe aceste pagini. Şi sunt pline de banere şi alte rahaturi enervante.

 

Comments are closed.

%d bloggers like this: