BACtarzii din Vâlcea: cine-i vinovatul?

A trecut si sesiunea de restanţe la BAC, iar rezultatele de la Valcea sunt cel putin mizerabile. Daca in iulie Valcea nu a avut camere video si la contestatii cresterea numarului celor promovati a fost de-a dreptul penibil de mare, acum, poate de frica puscariei, profesorii au luat lucrurile mai in serios. Rezultatul din toamna, la Vâlcea, este corect din toate punctele de vedere.

Asa cum s-a scris prin presa si prin online, generatia 2011 a fost denumita in fel si chip: luzeri, loaze, retarzi, BACtarzi, etc. O generatie cu care s-a incercat o firava curatenie in sistemul împutit al învăţământului romanesc de dupa ’89 plateste un pret urias. Pentru ca este limpede faptul ca invatamantul s-a degradat continuu dupa ’89, prin grija fiecarui ministru bolnav la cap, care a schimbat si paraschimbat legile invatamantului si manualele şcolare dupa cum îi ieseau analizele de sânge.

In acelasi timp, elevii au fost abandonati de  parintii-si asa depasiti de temele copiilor, apoi au dat de o stare de huzur nemeritata si au “uitat” sa mai invete, ceea ce i-a adus in situatia de a nu stii nici sa scrie sau sa citeasca in limba materna. Avalansa de gadgeturi le-a luat mintea si asa putină, iar unii au apucat pe drumuri gresite.

Dar vinovatii principali nu sunt elevii sau parintii, ci sistemul de invatamant si profesorii:

-care continua sa predea dupa manualele din anul 2000 desi programa s-a mai aerisit pe ici pe colo. Cine nu crede sa se informeze la Lahovari, Mircea cel Batran, Scoala cu Ceas sau Pedagogic si va vedea ca asa stau lucrurile.

profesorii nu protesteaza pentru a avea manuale bune, atunci cand vad ca in cele alternative nu se mai face “cel mai mic multiplu comun” ei continua, pe şustache, sa predea din manualele editia 2000. Pai cum sa faci operatii cu fractii daca in cartea alternativa nu se fac notiuni de BAZA? Madam Ene, inspectoriţa politică, nu vede si nu aude. Ea da interviuri laudative si “face frumos” la televizor.

-nimeni din tara asta nu sparge odata monopolul meditatiilor. Sa lasi profesorii sa-si concureze locul de munca este sinonim cu crima. Cum poti sa fi un profesor mediocru la scoala, iar acasa, la meditatii,  sa devii geniu? Cat castiga profesorii in mod ilegal si cand se va scoate aceasta evaziune la suprafata?

frenezia taberelor de pregatire este un alt motiv pentru care rezultatele elevilor sunt slabe. Profesorii, pe mână cu unii hotelieri (care ofera comision, in cele mai multe cazuri), organizeaza “tabere de pregatire” in timpul verii. La negru, fara un cadru legal de reglementare. Unde unii parinti snobi isi trimit odraslele, fara sa-si puna problema ca pregatirea trebuia sa se faca la clasa! Nu intr-o tabara in care profesorul isi aduce, de regula, tot neamul pe banii elevilor. Ca sa nu mai spun ca acest lucru ii discrimineaza pe cei saraci si silitori.

admiterea la licee si facultati pe baza mediilor a adus un plus de “forta” profesorilor. Vanatoarea notelor a condus, de-a lungul anilor, la un troc infernal intre profesor si parinti: profesorul ii spune elevului sa vina la meditatii, apoi asteapta o mica şpagă de la parintii cu dare de mana, ca sa poata pune notele dorite. In aceasta “inginerie” tot elevii saraci cad victime.

accesul parintilor la profesori este prea facil. Ar trebui instituita interdictia legala ca parintii sa aiba relatii personale cu profesorii, altele decat in Consiliul Scolar. Acum este asa o încuscreală generala ca nu mai stii care este pila cui!

In concluzie, deşi elevii si-au facut-o cu mana lor, ignorand orice obligatie de a învăţa, sistemul si coruptia profesorilor,a inspectorilor si a Romaniei, in general, le-a dat lovitura de gratie!

Un singur obiectiv si-a atins ministrul-trompetă: economia de bani. Elevii fara diploma de BAC nu vor mai intra in plata ajutoarelor de şomaj.

4 Responses to BACtarzii din Vâlcea: cine-i vinovatul?

  1. fostulomrau says:

    In primul rand, salut vecine valcean.
    Aiurea cu BAC-ul asta. In prima sesiune n-a fost nicio scoala supravegheata video. Poate d-aia procentul a fost asa mare de promovati, in comparatie cu restul tarii.
    Nu stiu cati ani ai, insa generatia care a terminat acum e varza rau cu scrisul si cu cititul, nu mai vorbesc de cultura generala. Sunt si exceptii, evident.
    Acum c-am vazut ca esti din zona, te mai citesc. Cele bune!

  2. culaie says:

    Salutari si tie si multumesc.
    Sunt trecut de 40 si am prins vremea invatamantului facut bine. Cu uniforme, cu 6 zile de scoala, cu multe privatiuni.
    Si da, in Valcea n-au fost camere in vara.

  3. Pingback: Câteva idei de protest online « Regăţean supărat

  4. Pingback: Câteva idei de protest online « Regăţean supărat